počet semen v gramu | 8 (150 g na 1000 rostlin) |
výsev | březen - duben; pařeniště; 15°C |
výsadba | květen; nízké kultivary 20 x 30 cm, pnoucí kultivary 40 x 50 cm |
přímý výsev | duben - květen; 2,5 g na m2 |
termín kvetení | od června do prvních mrazů |
Jak ve své literatuře uvádí známý český bylinář Pavel Váňa, lichořeřišnice působí proti všem ze 46 kmenů bakterií Staphylococcus pyogenes aureus, které jsou častými původci zánětlivých onemocnění močových cest a ledvin. Někteří léčitelé a lékaři zaznamenali úspěchy použití lichořeřišnice i v boji s těžko vyléčitelným zlatým stafylokokem, který často odolává i jiným silným antibiotikům a ohrožuje zdraví nakažených i po mnoho let.
Tato bylina však ničí nejen stafylokoky, působí i například proti salmonele nebo streptokokům. Její užívání nás může v mnoha případech ušetřit syntetických antibiotických preparátů, nebo významně podpořit a zkrátit léčbu nemoci.
Lichořeřišnici je vhodné aplikovat jak při výše zmíněných zánětech močových cest a ledvin, tak i například při zánětech dýchacích cest. Jejím včasným užíváním můžeme infekční nákazu zlikvidovat nebo omezit už v jejím začátku. Působí i jako prevence nebo je skvělá pro doléčení proběhlých zánětů s hrozbou recidivy.
Tato bylina se dříve často používala proti vypadávání vlasů a proti lupům, dodnes ji můžeme nalézt jako součást přírodních přípravků proti těmto potížím.
Čerstvá šťáva nebo obklady z rozdrcených listů mají dezinfekční účinek při aplikaci na poranění kůže, kde ničí případné mikroorganismy, které by mohly vést k zánětu.
Nespornou výhodou této rostliny je, že jak list, tak květ i plod (semeno) jsou v čerstvém stavu jedlé. Listy a květy jsou výborné například do salátu,
mají zvláštní kořeněnou chuť, trochu připomínající křen nebo řeřichu.
Čerstvé utržené listy omyjeme vodou a pokrájíme na tenčí plátky, květy
můžeme do salátu přidávat celé, jsou chuťově méně výrazné.
Lichořeřišnice dodá salátu opravdu jedinečnou chuť, kterou si mnozí
rychle oblíbí. Výtečná je také např. ve vaječné nebo sýrové pomazánce.
Semena se dají v čerstvém stavu konzumovat přímo z rostliny, pokud by se nám zdála příliš pálivá, můžeme je také přidat do salátů nebo pokrájená např. do pomazánek, nebo na chléb s máslem. Mladší, nedozrálá semena lze též nakládat do octa a používat místo kapari.
Listy lichořeřišnice lze také sušit pro pozdější užití. Připravujeme z nich nálev, který v případě potíží užíváme jako čaj.
Recept na nálev / čaj z lichořeřišnice:
1 vrchovatou lžičku řezaných sušených, nebo 2 lžičky řezaných
čerstvých listů zalijeme šálkem horké vody, necháme cca 10 minut
luhovat, přecedíme
- v případě potíží můžeme užívat 3x denně, nebo 1x denně jako prevenci