Jednoletá rostlina s popínavou lodyhou a světle zelenými listy. Plody mají hruškovitý tvar a dorůstají velikosti 20 – 30 cm. Tak jako u kalabasy, lze plody použít do salátů, nakládat do octových nálevů, nebo připravovat pokrmy jako z cukety. V plné zralosti oplodí zdřevnatí a dužnina vyschne. Vyschlé plody slouží jako originální dekorace, schránky na drobné předměty, plováky a podobně. Pěstování je podobné jako u ostatních tykvovitých rostlin, nejlépe ve fóliovnících nebo studených sklenících, kam vysazujeme sadbu v polovině května do sponu 1 x 1 m k opoře. Lze ji pěstovat i z přímých výsevů ve volné půdě v teplejších oblastech. Vyžaduje bohaté a dobře vyhnojené půdy.
Hnojení: | N 150 - 200 kg N / ha |
|
P 100 kg P2O5 / ha |
|
K 150 - 200 kg K 2O / ha |
HTS | 170 - 280 g |
v 1 g | 4 - 8 semen |
|
|