Poloraná, karmínově červená až fialová cibule ploše kulovitého tvaru určená jak pro přímé jarní výsevy, tak pro pěstování ze sazečky. Dužnina je velmi jemná, bílá, pevná, s karmínově červeným probarvením mezi jednotlivými suknicemi, výborné pikantní chuti. Velmi dobře skladovatelná odrůda, výnos a intenzita vybarvenosti je na světové úrovni. Vynikající salátová cibule vhodná především pro konzum v syrovém stavu. Při zpracování vyššími teplotami dochází k nežádoucí změně barvy. Průměrná hmotnost cibule sázené je 69 g, seté 50 g. Průměrný výnos dosahuje 28 - 35 t /ha u seté a až 40 t /ha u sázené cibule.Přímý výsev III-IV,sklizeň VIII-IX
Pěstování cibule z přímých výsevů.
Pro pěstování
cibule jsou nejvhodnější středně těžké hlinitopísčité půdy v záhřevných
polohách. Zařazujeme ji do druhé až třetí tratě s dobrou zásobou živin, s
pH minimálně 5,5. Vyséváme co nejdříve na jaře, aby semena měla
dostatek vláhy, do řádků 30 - 35 cm vzdálených, do hloubky 2-3 cm. V
řádku jednotíme podle potřeby na 4 - 5 cm. V průběhu vegetace věnujeme
pozornost kultivaci s cílem udržet provzdušněnou strukturu půdy. Závlaha
je vhodná, ale pouze do poloviny července. V uzavřených polohách a ve
vlhčím období vyžaduje cibule od poloviny června ochranu fungicidy proti
plísni cibulové. Sklízíme, když je nať z poloviny rostlin polehlá a
cibule mají žlutohnědou slupku. Dosoušíme na záhonech nebo na roštech.
Hnojení: | N 100 kg N / ha |
|
P 100 kg P2O5 / ha |
|
K 200 kg K2O / ha |
HTS | 4 - 5 g |
v 1 g | 150 - 250 semen |
Na 10 m2 přímého výsevu je třeba 4,5 až 5,5 g osiva | |
Výsevek 4 - 6 kg / ha do řádků | |
Výsev březen až první polovina února |