Osvědčený, stresy snášející hybrid vhodný pro celoroční pěstování. Lze jej pěstovat z rané výsadby pod folií. Po sklizni hlavních růžic dorůstají i růzičky z bočních výhonů, které jsou menší, ale dostatečně pevné. Vegetační doba je 85 - 90 dní od výsadby.
Tato zelenina je u nás ještě stále ve stínu květáku, i když v
zahraničí, zejména v U.S.A. je jednou z nejpopulárnějších. V kuchyni se
upravuje podobně jako květák, obsahuje však podstatně více vitamínů,
zvláště C, E a A.
Z pěstitelského hlediska je méně náročná než
květák. Můžeme ji pěstovat prakticky ve všech oblastech. Vyžaduje půdy v
dobré kondici s pH minimálně 6, optimálně 6,4 - 7,5.
Pěstujeme z
předpěstované sadby (rané kultury) nebo z přímého výsevu. Několik
termínů výsevu nám zajistí rozložení sklizně do delšího období. Sklízíme
z výsadby postupně od června, z přímých výsevů od srpna do října. Po
sklizni centrální růžice dorůstají růžice boční, sice menší, ale stejně
chutné. Z jednoho metru čtverečního sklidíme až 3 kg růžic.
Skladovat brokolici můžeme jen krátkodobě, musíme zajistit vysokou vlhkost (95%) a teploty těsně nad bodem mrazu. Vykvetením se brokolice znehodnocuje.
Hnojení: | N 250 kg N / ha před výsadbou, 40 kg N / ha v průběhu vegetace |
|
P 75 - 100 kg P2O5 / ha |
|
K 250 kg K2O / ha |
|
výhodné je i hnojení chlévským hnojem 30 - 50 t / ha na podzim |
Výnos: | 80 - 300 kg růžic na 100 m2 |
HTS | 3 - 5 g |
v 1 g | 200 - 330 semen |
Spon: | 40 - 50 x 40 - 50 cm |